În data de 22.10.2020 a avut loc webinarul tematic “Use of natural heritage ecotourism” în cadrul Proiectului PGI06218 – RAMSAT, “Revitalizing Remote And Mountainous areas through Sustainable Alternative Tourism”, finanțat prin Programul Interreg Europa 2014-2020.
Associatia Euroregion Pleven-Olt a fost prezentată la eveniment de Iliana Georgieva, manager de proiect și Diana Miteva, expert financiar în cadrul proiectului RAMSAT.
Scopul evenimentului a fost de a prezenta posibilitatile de dezvoltare al ecoturismului în cele șase regiuni europene partenere și să împărtășească bunele practici în acest domeniu de către partenerii proiectului.
Associatia Euroregion Pleven-Olt a prezentat partenerilor de proiect și părților interesate, bunele practici în ecoturuism. Astfel, a fost prezentat proiectul NATBIOT – ROBG-356 “Natural heritage – natural/bio resources’ services”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg VA România-Bulgaria: parteneriat, activități ale proiectului, resurse de implementare, impact si sustenabilitate, precum și cele patru pachete turistice dezvoltate în cadrul proiectului.
Bunele practici realizate in cadrul proiectului NATBIOT sunt necesare a fi utilizate în regiuni în care există obiecte de patrimoniu natural și cultural cu o popularitate redusă și potențial ridicat de venituri. Este deosebit de potrivit pentru zonele transfrontaliere, cu restaurante și hoteluri de mică capacitate, care oferă confort la domiciliu și condiții de turism ecologic.
Abordarea NATBIOT ia în considerare asemănările și completările dintre zonele de frontieră în ceea ce privește cunoașterea / promovarea patrimoniului natural și cultural, resursele naturale și facilitățile conexe: cazare, masă, transport, servicii de agrement.
Printre participanții la seminarul web, marca brandului NATBIOT a trezit cel mai mare interes.
Proiectul RAMSAT se concentrează pe 4 forme de turism alternativ durabil:
– Ecoturismul ca formă de călătorie responsabilă către zonele naturale, protejarea mediului și menținerea bunăstării populației locale;
– Turism de aventură, care include explorarea și călătoriile în zone îndepărtate și practicarea activităților în aer liber (adică drumeții, alpinism, ciclism, parapanta, rafting);
– Turismul cultural legat de identitatea culturală a regiunii, în special modul de viață, istoria, arhitectura, religia și alte elemente care ajută la formarea acesteia;
– Turismul rural invită turiștii să participe la activități, stiluri de viață și tradiții ale comunității.
Obiectivul principal poate fi rezumat în:
– creșterea numărului de vizite la patrimoniul și atracțiile culturale și naturale;
– creșterea volumului investițiilor pentru promovarea, protecția și îmbunătățirea patrimoniului natural și cultural.
Partenerii proiectului sunt:
- Lead beneficiar – Alto Alentejo Intermunicipal Community- Portugal;
- Association “Euroregion Pleven-Olt” – Bulgaria;
- Zasavje Regional Development Agency – Slovenia;
- Provincial Government of Teruel – Spain;
- Rural Area Partnership in Derry Ltd (RAPID) – Ireland;
- Rasinari Municipality – Romania;
- Regional Development Agency Centre – Romania.